Zdrowa dieta wśród przedszkolaków ma ogromne znaczenie dla prawidłowego rozwoju dziecka – tak samo cielesnego, jak też psychicznego. warszawskie placówki przedszkolne często opracowują odpowiednio skomponowane jadłospisy odpowiadające na zapotrzebowanie zdrowotne przedszkolaków i kształtujące właściwe przyzwyczajenia żywieniowe.
Jak powinien wyglądać jadłospis dla dziecka?
Prawidłowe menu dla malucha musi być urozmaicone i bazujące na składnikach jak najmniej zmodyfikowanych. Każde przedszkole niepubliczne w Warszawie musi zadbać, aby dania dostarczały wskazanej dawki białka, zdrowych tłuszczów, składników energetycznych. Ważna jest również dobowa dawka warzyw i owoców. Należy zadbać też o regularność posiłków oraz ich kaloryczność. Prawidłowo ułożona lista dań poprawia odporność, poprawia zdolność skupienia uwagi oraz pozytywnie wpływa na samopoczucie malucha.
Placówki przedszkolne w stolicy. W jaki sposób dbają o jakość jedzenia?
W stolicy coraz więcej placówek edukacyjnych kładzie nacisk na wartość podawanych potraw. Cieszące się dobrą opinią przedszkole na Woli albo w innej dzielnicy współpracuje ze specjalistami żywienia, aby zapewnić podopiecznym nie jedynie pożywne, lecz również apetyczne potrawy. W codziennym jadłospisie umieszczane są się dania regionalne, europejskiej czy bezmięsne. Menu jest oczywiście dopasowywane do grup wiekowych i potrzeb żywieniowych dzieci.
Niejedno przedszkole prywatne, np. na Bemowie zwraca szczególną uwagę ponadto na reakcje alergiczne i inne nieprawidłowości związane z układem pokarmowym. Dzięki elastycznemu podejściu i indywidualnemu planowaniu menu każde dziecko otrzymuje potrawy dostosowane do jego kondycji zdrowotnej oraz preferencji. To natomiast sprawia, że maluchy chętniej jedzą podawane im potrawy.
W obiektach, jak przedszkole Warszawa Bemowo dużą uwagę przykłada się też do wartości serwowanych dań. Nacisk kładzie się także na dokształcanie żywieniowe. Przedszkolaki dowiadują się tu, skąd pochodzą składniki, jak powstają posiłki, a czasami biorą udział w warsztatach kulinarnych. Dzięki temu z radością próbują nowych smaków. Dobrze ułożone menu dla przedszkolaków musi bazować nie jedynie na kaloryczności i składników odżywczych. Liczy się też smak i sposób podania dań, jak również indywidualne nastawienie do każdego malucha.