Jak powszechnie wiadomo, organizacja przyjęcia weselnego wymaga olbrzymiego wysiłku jak również zaangażowania. Pomimo, iż z całą pewnością, jest to najcudowniejszy moment w życiu Państwa Młodych, to w trakcie organizacji bardzo często pojawia się masa zapytań i zagwozdek, rozpoczynając od decyzji, kogo zaprosić, przez usadzenie przy stołach, aż po dobór dań na weselu. Choć mogłoby się wydawać inaczej, dobór potraw do karty menu podawanej podczas wesela nie jest prostym zadaniem. Wybierając konkretne potrawy podawane na weselu, warto wziąć pod uwagę kilka ważnych kwestii.
Przede wszystkim, należy zwrócić uwagę na fakt, że preferencje weselnych gości z całą pewnością będą się od siebie różnić. Można zatem odbyć z poszczególnymi gośćmi wywiad dotyczący ich preferencji, oraz tego, czy przebywają na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej, jak również tego, czy mają oni alergię na poszczególne składniki. Jeśli wspomniana rozmowa z gośćmi weselnymi nie jest możliwa, świetnym pomysłem może być dobór potraw znajdujących się w tzw. pakiecie podstawowym. Jesteśmy pewni, że, dania kryjące się pod wspomnianą nazwą przypadną do gustu większości Waszych gości. Znajdują się w nim potrawy takie jak aromatyczny rosół z kury, kotlet z piersi kurczaka, ziemniaki opiekane lub gotowane na wodzie, jak również desery w postaci pucharku lodów lub szarlotki na ciepło. Dla własnej wygody można zdecydować się na firmę kateringową, która pomoże ustalić optymalne menu (pisaliśmy o tym tutaj).
Istotną sprawą jest ponadto ilość podawanych potraw – w przypadku wesela, karta składa się zazwyczaj z 5-ciu dań ciepłych oraz dodatkowych przekąsek podawanych na zimnej płycie. Dokonując doboru konkretnych potraw, trzeba także zaplanować, godziny, w których będą one podawane naszym gościom. Ważnym aspektem jest to, o której godzinie rozpocznie się przyjęcie weselne, musicie zatem dobrać odpowiednią ilość gorących dań. Wspomniane dania najlepiej jest serwować co około trzy godziny. W ten sposób, Wasi goście zjedzą ciepłe potrawy zarówno podczas rozpoczęcia przyjęcia w postaci obiadu, jak i po oczepinach jak również w trakcie weselnej zabawy. Trzeba również mieć na uwadze, że pomiędzy serwowanymi gorącymi potrawami, goście powinni mieć dostęp do wspomnianej wcześniej zimnej płyty, a co najistotniejsze – równo o północy musi zostać podany tort weselny.