Niegdyś, by spróbować orientalnych potraw musieliśmy wyjeżdżać na dalekie wyprawy. Kuchnia śródziemnomorska, francuska, czy hiszpańskie smakołyki były dostępne tylko dla tych, którzy nie boją się wyjeżdżać wręcz w wybitnie dalekie rejony.
Aktualnie mocno się to odmieniło i osobliwych dań jesteśmy w stanie posmakować niemal za rogiem. Największa oferta oczywiście osiągalna jest w wielkich miejscowościach. Które smaki jesteśmy w stanie spotkać z łatwością? A jakie są rzadziej dostępne?
Chyba najczęściej spotykaną w Polsce kuchnią – jest kuchnia włoska. Pizza niemalże dla każdego jest daniem tak popularnym, już w ogóle nie uznawanym za cudze danie. Podobnie jest z menu tureckim, mało kogo zdumiewa wszechobecność budek z kebabami. Z kolei grecka kuchnia, chociaż dobrze niemal każdemu znana – nie bywa już tak bez trudności osiągalna.
Potrawy kuchni chińskiej to także potrawy, których obecność u nas już nikogo nie dziwi. Inaczej jest z kolei z japońskimi przysmakami. Choć w Polsce w gastronomiach zdołamy już odnaleźć spokojnie ramen, to dalej nie wydaje się tak bardzo cieszący się popularnością. To brat polskiego bulionu, z tym że w licznymi różnymi składnikami. W zależności od opcji, znajdziemy w nim jadalne wodorosty, warzywa, czy nasiona sezamu. Natomiast w Japonii wydaje się być jednym z najbardziej znanych posiłków.
Ciekawymi posiłkami cechuje się także sztuka kulinarna gruzińska. Flagowymi potrawami są: chaczapuri – inaczej placek z rozmaitymi składnikami i chinkali - są to pierożki w kształcie sakiewek, z uzupełnieniem bulionu w środku.
Niezmiernie smaczna jest także kuchnia tajska. Jej najpopularniejszymi składnikami są curry, krewetki, chilli, liście kolendry. Niesamowite są także buliony tajskie, których wybór jest na prawdę ogromny.
Także w Polsce mamy multum różnych dań charakterystycznych dla konkretnych regionów, których warto spróbować! To niesamowite, jak dzięki regionalnym daniom mamy możliwość "zwiedzać świat", nawet nie ruszając się z miejsca!