Zimą wzrastają koszty biznesmenów na zagrzewanie pomieszczeń. Z tego powodu na tyle ważny jest dobór dopasowanego elementu grzewczego, jednocześnie taniego i wydajnego. Efektywne systemy ciepła oparte na ekogroszku bardzo dobrze wpływają na redukcję wydatków w małej i średniej gastronomii.
Dobór krajowych paliw stałych wyprodukowanych z węgla kamiennego lub brunatnego przeznaczonych do produkcji energii cieplnej w kotłach retortowych jest spory. Dla przykładu ekogroszek Rastar, jako wyrób pełnowartościowy posiada ogromną produktywność. Z tym natomiast bezpośrednio powiązana jest redukcja wydatków. Ałtaj ekogroszek to również rekomendowany produkt. To sporej jakości wyjście grzewcze powstaje z naturalnie dostępnych surowców. Wydobyty w rodzimych kopalniach węgiel poddawany jest eozdrobnieniu i oczyszczeniu, przez co zachowuje wysokie właściwości opałowe. Używa się mniej tego wyrobu, a więc da się wiele oszczędzić, w porównaniu do wykorzystania standardowych sposobów ogrzewania.
Polski ekogroszek Patriot to następny bardzo wydajny wyrób, posiadający dużą jakość opałową, zobacz parametry ekogroszków patriot: https://jakiekogroszek.pl/ekogroszek/ekogroszek-patriot/. Z tego powodu kupujący mają pewność, że budynek z branży gastronomicznej będzie doskonale ogrzewany, a oni nie tylko będą oszczędzać fundusze, lecz również wolne chwile, ponieważ nie muszą doglądać kotła na bieżąco. Wystarczy jedynie dostosować odpowiedni wyrób do określonego pieca, aby mieć pewność, że w 100% zostaną wykorzystane określone z parametrów. Do nowoczesnych form substancji palnej wlicza się ekogroszek Karlik workowany, posiadający równomierne cechy, ograniczające potrzebę dodatkowej regulacji kotła. Zarządca obiektu gastronomicznego ma możliwość również decydować się na węgiel Wesoła ekogroszek, czyli paliwo powstające z wyselekcjonowanych węgli. Można go zastosować w wielu typach pieców z podajnikami automatycznym ślimakowym i tłokowym.
Użycie ekogroszku de facto przekłada się na zredukowanie wydatków za ogrzewanie - porównaj ceny na ekogroszek workowany. Urządzenia grzewcze wykorzystujące ekogroszek są wygodne, a po dobrze przeprowadzonym wyregulowaniu kotła cały cykl jest automatyczny. W gastronomii jest to szczególnie ważne, zarówno ze względu na pracę kucharzy na pomieszczeniu kuchennym, jak i na klientów przebywających w bistro.