Liczna grupa rodziców ma kłopot z nakłonieniem swojego dziecka do spożycia zdrowego dania. Istnieje jednak bardzo dużo metod na uatrakcyjnienie potraw dla najmłodszych. Ze zwykłych produktów możesz stworzyć ciekawy zestaw dla niejadka. Przejawiając szczyptę pomysłowości, sprawisz że wartościowe przekąski błyskawicznie znikną z talerza.
Wspólne kucharzenie
Wspólne gotowanie z dzieckiem to idealny pomysł na zachęcenie go do spożycia czegoś wartościowego, jak również na spędzenie razem czasu. Maluch na pewno będzie miał apetyt na posiłek, w którego przyrządzenie włożył wysiłek. Dziecko może na przykład dekorować kanapki kawałkami warzyw bądź zrobić oliwkową buźkę na porcji spaghetti. Ludki z owoców też brzmią interesująco.
Kolorowe smakołyki
Nieciekawie wyglądające danie nie zachęca do jego skonsumowania, szczególnie najmłodszych degustatorów. Zadbaj więc o to, aby na talerzu było jak najwięcej barw. Z pasków papryki, ogórka i pomidora ułóż na bułeczce interesujące formy. Dzięki temu przeciętna kanapka przemieni się w kulinarne dzieło sztuki.
Wyczaruj na talerzu łąkę z trawą z natki pietruszki, pomarańczowym słońcem i z malinowymi kwiatami. Z kromki ciemnego chleba uformuj traktor, jadący na marchewkowych kołach obok brokułowych drzew. Jak temu zaradzić na mieście zobacz tutaj.
Bohaterzy z bajek na talerzu
Świnka Peppa z szyneczki, czy też bananowa owieczka z borówkowymi oczkami? Nie trzeba posiadać szczególnych uzdolnień, aby stworzyć na dziecięcym talerzyku bajkową postać. Z kilku plasterków kiwi i truskawek zrobimy na przykład postać księżniczki w balowej kreacji, a z ogórków i pomidorków koktajlowych żółwia. Paski marchewki idealnie zaprezentują się natomiast jako grzywa lwa, a jajko i kawałek pieczywka można użyć do zrobienia jego mordki.
Będzie jeszcze więcej zabawy, jeżeli w układaniu bajkowych postaci na talerzu, brać udział będzie dziecko. Nie tylko pobudzi się dzięki temu jego pomysłowość, ale nakłonisz malucha na pożywną przekąskę!