W nowoczesnym świecie kiedy transport dowolnego produktu na drugi koniec świata nie jest dużym wyzwaniem, jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenia produktów, które dla naszych przodków byłyby co najmniej egzotyczne. Nie zastanawiamy się skąd pochodzi nasze pożywienie, a nierzadko pochodzenie różnych pokarmów jest interesujące.
To, że herbata przywędrowała z Chin wiedzą chyba wszyscy. Natomiast pochodzenie najbardziej rozpowszechnionej w dzisiejszych czasach odmiany – herbaty czarnej – dla większości ludzi nie jest wcale takie jasne. Mieszkańcy Chin pierwotnie pili bowiem tylko herbatę białą, zieloną i czerwoną. Herbata czarna pojawiła się dzięki europejskim handlarzom, którzy importowali ją do Europy. Jak do tego doszło? Otóż herbata transportowana przez długie miesiące w ładowniach drewnianych statków utleniała się dużo bardziej niż pierwotnie było zamierzone. Dostawała przez to mocniejszego smaku.
Innym produktem od zawsze wiązanym z Chinami jest ryż. Najnowsze badania wykazują, że ryż został po raz pierwszy udomowiony w dolinie rzeki Jangcy nawet 13500 lat temu. Nie każdy jednak wie, że uprawę ryżu całkowicie niezależnie odkryto również w Afryce. Dzisiaj hoduje się aż 40 tys. rodzai ryżu. Są one podstawą wyżywienia ponad 50% ludzkości.
Kolejną rośliną, która jest jednym z najbardziej istotnych elementów diety w okolicach, z których się wywodzi jest smaczliwka wdzięczna. Nic Ci to mówi? Jej owoce znane są jako awokado, a sama roślina jako Awokado Właściwe. Badania archeologiczne wykazują, że rośliny te były hodowane już 7000 lat przed naszą erą w Ameryce Środkowej. O tym jak zdrowe jest jedzenie awokado wiemy od dawna. Jednak jest to istotny problem dla mieszkańców okolic, gdzie uprawia się te rośliny. Wzrost popularności awokado jako składnika zdrowej diety w krajach zachodnich spowodował wzrost cen, przez co dostęp tego cennego owocu zmniejszyła się dla ludności terenów gdzie jest uprawiany.
Wróćmy jednak do napojów. W ostatnim czasie nawet w Wielkiej Brytanii będącej ostoją wielbicieli herbaty, na pierwszą lokatę jeśli chodzi o popularność wychodzi kawa. Istnieją dwie koncepcje dotyczące etymologii nazwy kawy. Pierwsza wskazuje pochodzenie od arabskiego słowa kahva. Inna koncepcja dowodzi, że nazwa wzięła się od Kaffy – obszaru i miasta w Etiopii. Obie wersje dużo mówią o pochodzeniu kawy. Nasiona kawy zaczęły być używane przez Etiopczyków już w I tysiąclecie p.n.e. Pierwotnie używano ich zupełnie inaczej niż współcześnie. Napój sporządzany z kawy, był gotowany z… soli i masła. Metodę preparowania ziaren przez wypalanie wymyślono w Jemenie, gdzie kawa trafiła wraz z arabskimi handlarzami. Stamtąd wraz z Beduinami upowszechniła się na wszystkich terenach zamieszkiwanych przez Arabów.