Teleturnieje kuchenne to hit, jaki jest nieprzerwanie popularny. W każdym kraju istnieje niezwykła mnogość programów, w ramach których kucharz coś gotuje. Przełączając telewizję w odpowiednich porach dnia i nocy, można początkowo porządnie wygłodnieć, oglądając gorące jedzenie, pięknie ugotowane i zaprezentowane, po czym da się nawet nauczyć przygotowywać posiłki.
Od jakiegoś czasu jednak wyłącznie gotowanie w telewizji jest niewystarczające. Aby podwyższyć popularność, do takiego typu programów ściąga się celebrytów. Oni muszą przygotować wykwintne dania. Organizuje się turnieje kucharzenia na ekranie, robi się z tego show – teraz jednak nie tylko z kuchmistrzami, lecz także niejednokrotnie widzi się jak w teleturniejach kulinarnych prym wiodą przykładowo dzieci!
Nie ma w tym nic zaskakującego. Jeśli monopol na tego typu kanały istnieje, TV powinna dostosować się do odbiorców. Mnogość osób stawia celowo w kuchni szklany ekran, mimo że zwykle nie gotujemy tego, co akurat szef kuchni w odbiorniku. Najzwyczajniej w świecie ludzie uwielbiają się przyglądać kucharzącym postaciom, podczas gdy sami utknęliśmy w kuchni.
Adresat kanałów kulinarnych nie jest więc konkretny, natomiast grupa osób oglądających nie jest zredukowana do fanatyków kucharzenia i dobrego odżywiania się. Przygotowywanie dań to rzecz w zasadzie ludziom na całym świecie doskonale znana, to temat niewygasły od czasów kamienia łupanego. Przeobrażony i uatrakcyjniony na potrzeby współczesnej telewizji jest najczęściej powtarzającym się z motywów na ekranach w domach.
Mimo tego, że ten temat jest tak popularny, często stwarza się coraz nowsze audycje o różnorodnym charakterze. Czasem mamy do czynienia z szefem kuchni-furiatem, kiedy indziej z renowacją źle prosperujących knajp, przeprowadzaną przez kucharskiego mistrza. Kolejne są teleturnieje w pichceniu, jeszcze następne to temat posiłków, przygotowywanych podczas dyskusji o kulturze, następne to przykładowo kulinarna komedia.
Najwspanialsze w audycjach kuchennych jest to, że ani zdaje się być konieczne, by uwielbiać gotować, ani nie musi się potrafić przygotowywać dania, by programy kuchenne z lubością obserwować. Wystarcza to, że się lubi spożywać posiłki.