Ostatnio coraz częściej robi się moda na urozmaicanie wesel. Kiedyś czymś nowym i rzadko spotykanym był tzw. swojski stół, z całą masą kiełbas, smalcu i domowej roboty alkoholu.
Teraz z kolei pojawia się coś nowego, coraz więcej osób decyduje się na podanie podczas wesela pizzy. Oczywiście nie chodzi o gotową, kupną, ale o wypieczoną prosto na miejscu, tak, że po całej sali roznosi się zapach świeżego wypieku.
Bardzo ważne jest to, aby sprawdzić czy sala, na której chcemy zorganizować wesele jest zaopatrzona w kuchnie węglowe – bez tego niestety nie będziemy w stanie zaproponować naszym gościom pizzy idealnej. Warto uzgodnić to wcześniej, żeby nie było żadnych niedomówień. Taka kuchnia węglowa z wężownicą oczywiście może być wykorzystana również w domach.
Oczywiście kwestie typu dmuchawy do pieca to już sprawa właściciela sali, ponieważ to on odpowiada za cały sprzęt, który posiada i w jego interesie leży, żeby wszystko odpowiednio działało. Natomiast najlepiej też, abyśmy się upewnili, że wszystko, czyli między innymi sterowniki do pieca i inne dodatkowe urządzenia działają bez zarzutu i nie ma ryzyka, że pizza się spali lub nie dopiecze.
Nie chcielibyśmy zaliczyć takiej wtopy na własnym weselu. Najlepiej więc wcześniej poczytać też odrobinę na temat pieców, żeby wiedzieć o co zapytać przy organizacji imprezy. No chyba, że czujemy, że rozmawiamy z osobą kompetentną oraz nie jest to pierwsze wesele, na którym będą serwować coś ze swojego pieca. Najważniejsze to również pamiętać, że zawsze coś może pójść nie po naszej myśli i w tak pięknym dniu nie ma sensu stresować się rzeczami, na które nie mamy wpływu. Należy jak najlepiej zapamiętać ten szczególny dzień.