Nie wiem jak Wy, ale my, grupa smakoszy uwielbiamy grillować. Już wraz z majówką zazwyczaj rozstawiamy grilla i szykujemy pierwsze produkty. Oczywiście o ile nie pada deszcz. Jakoś tak idealnie łączą nam się pierwsze promienie słoneczne z grillowanym jedzeniem.
Zazwyczaj też są to pierwsze dni kiedy możemy posiedzieć w ogrodzie trochę dłużej i cieszyć się piękną pogodą i nieziemskimi zapachami jedzenia.
Zawsze przygotowujemy różne wersje, tak żeby każdy znalazł dla siebie coś odpowiedniego. Szykujemy sporo mięsa w różnej postaci, karkówkę, kurczaki, boczek zawijany na wykałaczkach, ale pamiętamy też o warzywach. Zazwyczaj robimy szaszłyki warzywne – z kabaczkiem, cukinią, papryką, kukurydzą, ziemniakami, cebulą i tym na co mamy ochotę, albo mamy akurat pod ręką. Część szaszłyków nadziewamy też mięsem.
Oczywiście do tego wszystkiego zazwyczaj szykujemy jakieś sałatki ze świeżych warzyw sezonowych. Jedna z najlepszych i najbardziej pasujących do wszystkiego to sałata lodowa z pomidorem i kukurydzą. Mega prosta ale tak smaczna dzięki kruchej sałacie, że wszyscy się nią zawsze zachwycają.